SEOUL - Noord-Korea heeft al rekenschap gegeven van zijn nucleaire wapenprogramma. Dat liet het Aziatische land vrijdag weten.

De Verenigde Staten, Japan en Zuid-Korea zeiden eind december dat zij teleurgesteld waren dat Noord-Korea niet voldeed aan de afspraak om uiterlijk 31 december volledig uitsluitsel te geven over zijn omstreden nucleaire programma.

Rapport

"We hebben in november een rapport opgesteld over onze nucleaire activiteiten. Daar hebben we de VS al over ingelicht", citeerde het Noord-Koreaanse persbureau KCNA een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volledig verslag

De VS hebben in een reactie laten weten dat ze nog steeds wachten op een volledig verslag van Noord-Korea's nucleaire programma.

"We wachten het rapport af. En dat moet compleet, volledig en accuraat zijn. Dat is wat we willen en dat hebben we nog niet", zo zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Alternatieve energiebronnen

Vijf landen (China, Japan, Zuid-Korea, Rusland en de VS) hebben met Noord-Korea afgesproken hulp en alternatieve energiebronnen te bieden wanneer Noord-Korea zijn nucleaire projecten opgeeft en ontmantelt.

Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de vier andere landen ook geen verslag ontvangen.

Op de vraag waarom Noord-Korea toch een dergelijke verklaring naar buiten brengt, antwoordde de zegsman: "Zij gaan op hun eigen manier met de internationale media om".