DEN HAAG - PVV-leider Geert Wilders krijgt van de jongerenorganisatie van de VVD, de JOVD, de nieuw in het leven geroepen Liberale Aanmoedigingsprijs.

De JOVD zei vrijdag tijdens haar nieuwjaarsborrel Wilders, die in de Tweede Kamer ooit begonnen is als VVD-lid, te willen aansporen om zich in 2008 wat liberaler op te stellen.

Jong talent

"We hebben Wilders leren kennen als jong talent in de VVD-fractie. Een bevlogen redenaar en uitstekend politicus. Helaas is hij sinds zijn vertrek bij de VVD het liberale pad volledig bijster geraakt", aldus landelijk JOVD-voorzitter Jeroen Diepemaat.

Als voorbeeld hiervan noemt hij het pleidooi van Wilders om de Koran te verbieden. "Een boek verbieden, omdat de inhoud je niet aanstaat, is dus echt niet liberaal."

Wilders

Wilders wilde niet reageren. "Laat ze maar brallen, bier drinken en sigaren roken, zonder mij", was alles wat hij over de toekenning van de prijs kwijt wilde.

Dat zei de PVV-leider terwijl hij met twee fractiegenoten op bezoek is in Israël.

Teleurstelling

De JOVD betreurt de reactie van Wilders. "We hoopten dat hij in ieder geval nog genoeg affiniteit met het liberalisme zou hebben om de prijs aan te nemen. Kennelijk is met het vertrek uit de VVD ook zijn liefde voor deze ideologie verdwenen", aldus Diepemaat.

Sophie in 't Veld

Traditioneel roept de JOVD rond de jaarwisseling altijd een politicus uit tot de liberaal van het nieuwe jaar.

In 2008 neemt D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld de jaarwisseltrofee over van voormalig VVD-vicepremier Gerrit Zalm, die in 2007 door het leven mocht als liberaal van het jaar.

Inzet

In 't Veld wordt door de JOVD geroemd om haar "niet aflatende inzet voor rechten van homo's over de hele wereld".

Ook wordt de Europarlementariër geprezen om haar inzet voor vrouwenrechten en haar strijd tegen het uithollen van privacy en individuele vrijheden.