BOGOTA - Een van de gijzelaars die door de Colombiaanse rebellenbeweging FARC zou worden vastgehouden, blijkt al lang niet meer in de jungle te zitten.

Het gaat om het 3 of 4 jaar oude jongetje Emmanuel, zoon van Clara Rojas.

Kinderbescherming

Emmanuel zou al sinds 2005 bij de Colombiaanse kinderbescherming in Bogota verblijven. Het jongetje is nu bekend onder de naam Juan David Gomez.

DNA-test

Een DNA-test wees vrijdag uit dat het vrijwel zeker is dat Juan David het zoontje van Clara Rojas is. Dat liet de hoogste openbare aanklager van Colombia weten.

Rojas werd in 2002 gegijzeld en kreeg het kind met een FARC-strijder.

Gijzelaars

De missie om drie gijzelaars, onder wie Emmanuel, uit handen van de Colombiaanse rebellenbeweging te krijgen, mislukte onlangs. FARC zou de drie personen overdragen aan de Venezolaanse president Hugo Chavez.

De vrijlating van de gegijzelden ging maandag na enige vertragingen toch niet door, doordat de Colombiaanse president Alvaro Uribe onthulde dat het jongetje waarschijnlijk al vrij was.

Beschuldiging

Ook beschuldigde de FARC Uribe ervan dat verhoogde activiteit van het Colombiaanse leger de vrijlating onmogelijk maakte.

Er bestaat nog een - hele kleine - kans dat het jongetje toch niet Emmanuel is. Daarom zal een tweede test, in Spanje, de resultaten van de eerste nog moeten bevestigen.