AMSTERDAM - De Duitse justitie gaf weken voor de top in juni opdracht tot invallen in kantoren en woningen van andersglobalisten door heel Duitsland. Er bestonden volgens justitie aanwijzingen dat activisten de top met geweld wilden verstoren.

Een aantal van de opgepakte activisten spande een rechtszaak aan. In december bepaalde de rechtbank dat de Duitse wet niet toestaat dat organisaties gevormd door andersglobalisten als terroristische organisaties worden bestempeld.

Onrechtmatig

Het gevolg van dat vonnis is dat de politie-invallen onrechtmatig waren, zei de rechtbank vrijdag. Bovendien is het volgens de rechtbank twijfelachtig of het samenwerkingsverband van de andersglobalisten juridisch gezien een organisatie is.

Grondig

Duitsland pakte de beveiliging rond de G8-top in Heiligendamm grondig aan. Rond de Noord-Duitse kuststad werd een hek gebouwd om de demonstranten op afstand te houden.

Japan nam op 1 januari het voorzitterschap van de G8 over. De G8 bestaat uit de belangrijkste industrielanden en Rusland.