BRUSSEL - Om verdere verspreiding van vogelpest te voorkomen gaat België een miljoen kippen en kalkoenen ruimen. Dat zal gebeuren op 57 bedrijven in bufferzones rondom besmettingshaarden in de provincie Limburg. Daarnaast wil het Belgische Voedselagentschap nog eens een half miljoen kippen slachten en eventueel verkopen. Dat heeft de Belgische minister van Volksgezondheid Tavernier woensdagmiddag meegedeeld.

Volgens de bewindsman zijn er "ernstige aanwijzingen" dat het virus ook via de lucht is verspreid. "Dat maakt de verspreiding nog moeilijker beheersbaar dan tot nu toe was verwacht", aldus Tavernier op een persconferentie. België laat voorlopig bij particulieren in besmette gebieden nog geen dieren ruimen.

Belgische pluimveebedrijven houden 31 miljoen kippen. Wellicht is een nog grotere ruiming nodig, als blijkt dat op een verdacht bedrijf in de provincie Antwerpen inderdaad vogelpest is uitgebroken. Dit bedrijf in Westmalle ligt in de buurt van de grootste pluimveehouder van het land. Directeur Vanthemsche van het Voedselagentschap schat de ruimingskosten tot nu toe op 10 tot 20 miljoen euro. De Europese Unie betaalt daarvan de helft.