AMSTERDAM - Brandweermannen van het vrijwillige korps in Haulerwijk zijn in de nieuwjaarsnacht het slachtoffer geworden van een massale aanval.

Tijdens bluswerkzaamheden werden zij door meer dan honderd omstanders met vuurwerk bestookt, met flessen bekogeld, bedreigd, bespuugd en geslagen. Dat meldt de politie vrijdag.

Het gaat volgens de politie om het ernstigste incident tijdens de afgelopen jaarwisseling in Friesland. Ook in andere Friese plaatsen kwam het tot ongeregeldheden, maar in Haulerwijk waren de groep relschoppers en de schade het grootst.

Ter Horst

Zoals gebruikelijk werden dit jaar rond de jaarwisseling in steden en dorpen in heel Nederland de hulpdiensten belaagd. Woensdag noemde minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) dit schandalig.

Caravans

In het centrum van Haulerwijk, een dorp met ruim 3300 inwoners, waren maandagnacht twee caravans in de brand gestoken. De caravans stonden vlakbij huizen en een dorpscentrum. De brandweer werd bij aankomst meteen het werken onmogelijk gemaakt.

Naast de aanvallen met vuurwerk en flessen werden brandslangen dichtgeknepen en een brandkraan dichtgedraaid.

Er vielen geen gewonden. Volgens de politie liep het dorpscentrum wel grote schade op.

Politie

Door de mist arriveerde de ingeschakelde politie pas toen de brand al geblust was.

Ook een agent werd aangevallen. De politie zegt de zaak zeer hoog op te nemen.