AMSTERDAM - De roemruchte Amsterdamse seksclub Yab Yum moet toch de deuren sluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam vrijdag besloten.

Volgens de rechter heeft de gemeente er groot belang bij dat de vergunningen van het bordeel aan het Singel per direct worden ingetrokken. Die heeft dan ook meteen bepaald dat Yab Yum maandag al dicht moet.

Sluiting

Amsterdam besloot onlangs tot sluiting na een negatief advies van het bureau Bibob, dat controleert of ondernemers licenties misbruiken voor criminele activiteiten. Yab Yum maakte daartegen bezwaar bij de bezwaarschriftencommissie van de gemeente. Die moet nog uitspraak doen.

Omdat de gemeente haast had, spande zij een kort geding aan bij de rechter. Die heeft nu geoordeeld dat de Biboprapportage de vermoedens voldoende aannemelijk maakt.

Hells Angels

De gemeente vermoedt dat Yab Yum feitelijk in handen is van de Hells Angels. Zij zouden de zaak in 1999 hebben overgenomen door middel van afpersing en bedreiging. Hennie Vittali, op papier de huidige eigenaar, zou niet meer dan een zetbaas van de motorclub zijn.

Advocaat Rob IJsendijk noemde de beschuldigingen "vermoedens en veronderstellingen waarvoor waarvoor elke feitelijke grondslag ontbreekt". Hij vond de uitspraak van de rechter vrijdag dan ook "teleurstellend". "Het is in schrille tegenstelling met wat op de eerste zitting is besproken. Op gronddaarvan hadden we een andere verwachting." IJsendijk vindt dat "het lot wordt uitgelokt" door de wet Bibob. "Die geeft zoveel ruimte aan het bestuur."

Vergunning

Volgens een juriste van de gemeente heeft de overheid door de wet Bibob geen harde bewijzen nodig om een vergunning in te trekken. Het zegt in haar optiek genoeg dat de club destijds voor een bedrag van 1,8 miljoen euro is overgenomen, terwijl de marktwaarde 9 miljoen euro bedroeg.

Sinds de verkoop zou overigens niet Vittali, maar een niet nader genoemd lid van de Hells Angels het bordeel hebben geleid. Deze man stond onlangs nog terecht in het strafproces tegen 22 leden van de motorclub, waarbij justitie niet-ontvankelijk is verklaard.

Uitspraak

Het is nog niet duidelijk wanneer de bezwaarschriftencommissie uitspraak doet over de zaak, liet een woordvoerder van de gemeente vrijdag weten. De hoorzitting staat gepland voor 31 januari.