AMSTERDAM - Nederlanders gaan de komende jaren nog meer en nog vaker op vakantie dan nu al het geval is. Onderzoekers van NBTC-Nipo Research gaan er in een vrijdag gepubliceerd rapport vanuit dat we in 2015 bijna 40 miljoen keer op vakantie gaan, tegen ruim 35 miljoen nu.

Gemiddeld gaan Nederlanders op dit moment 2,8 keer per jaar op vakantie. In 2015 verlaten ze gemiddeld drie keer huis en haard voor een toeristisch verblijf in binnen- of buitenland.

Ook het logeren bij familie, vrienden of kennissen in het buitenland valt volgens de onderzoekers onder het begrip vakantie. In het binnenland wordt zo'n verblijf uit de statistieken gehouden, tenzij de bewoners de hele tijd of de meeste dagen afwezig waren.

Hoogbejaarden

In 2007 ging 81 procent van de Nederlanders één of meer keer op vakantie. Dat percentage neemt de komende jaren toe tot 84 procent. "Alleen heel arme Nederlanders en hoogbejaarden die slecht ter been zijn, gaan niet op vakantie", aldus onderzoeker Ad Schalekamp.

Stedentrips

De reislust van Nederlanders zit al decennia in de lift. In de komende jaren verwachten het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen en Nipo Research met name groei bij de stedentrips en korte hotelvakanties binnen Europa.

Daar staat tegenover dat de wintersport niet meer groeit en dat het aantal kampeerders afneemt. Per saldo groeit het aantal vakanties jaarlijks met 1,5 procent.