PARIJS - De Franse minister van Buitenlandse Zaken Bernard Kouchner denkt dat bij de Keniaanse presidentsverkiezingen van vorige week is gefraudeerd. Kouchner zei dat vrijdag voor de radio.

"Men zegt dat het een etnische strijd is", aldus Kouchner over het huidige geweld in Kenia. "Dat is het zonder twijfel, zoals zo vaak in Afrika. Maar het is ook een gevecht voor democratie."

De minister stelde dat hij niet de enige is die denkt dat verkiezingsfraude is gepleegd. "De Amerikanen denken dat, de Britten denken dat. En zij kennen het land goed."

Politie

De Keniaanse autoriteiten hebben vrijdag duizenden politiemensen in de hoofdstad Nairobi ingezet om een protestmars door de oppositie te verhinderen. De politie gebruikte traangas en waterkanonnen tegen tegenstanders van president Mwai Kibaki.

Betoging

Aanhangers van oppositieleider Raila Odinga willen vrijdag betogen tegen de herverkiezing van Kibaki.

Odinga, van de West-Keniaanse Luo-stam, stelt dat president Kibaki, van de Kikuyu-stam uit het centrale deel van het land, verkiezingsfraude heeft gepleegd.

Desmond Tutu

De Keniaanse president Mwai Kibaki staat open voor het idee een coalitieregering in het Afrikaanse land te vormen. Dat heeft de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu vrijdag gezegd.

Bemiddelaar

Tutu heeft zich opgeworpen als bemiddelaar in het conflict tussen Kibaki en oppositieleider Raila Odinga. Tutu sprak vrijdag met Kibaki.

Hij had donderdag een ontmoeting met Odinga, die zijn nederlaag in de presidentsverkiezingen niet wil erkennen.