NEW YORK - Na jaren als een internationale paria heeft Libië donderdag het internationale toneel bestegen als voorzitter van de VN-Veiligheidsraad.

Libië zit vanaf januari twee jaar in het invloedrijke orgaan, waarvan het voorzitterschap roteert. Het Noord-Afrikaanse land werd jarenlang beticht van steun aan terrorisme. Het land weigerde de daders uit te leveren van de aanslag op een Pan Am-toestel boven Schotland in 1988. Ook probeerde het massavernietigingswapens te maken.

Olierijkdom

Inmiddels is Libië weer op goede voet met westerse landen die, ondanks kritiek op de mensenrechtensituatie in het land, graag toegang hebben tot de olierijkdom van Libië. De Veiligheidsraad hief sancties tegen de regering in Tripoli in 2003 op.

Vetorecht

De Veiligheidsraad bestaat uit vijf vaste leden: Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk en Groot-Brittannië. Die hebben allemaal vetorecht. De overige tien leden zonder veto - die worden per regio gekozen door de Algemene Vergadering - zitten steeds twee jaar in de raad. Het voorzitterschap roteert elke maand.