DES MOINES - De oorlog in Irak is naar de achtergrond verdwenen als thema bij de Amerikaanse voorverkiezingen. Zorgen om de Amerikaanse economie en andere binnenlandse onderwerpen staan op de voorgrond, zo berichtte de New York Times donderdag.

Hoewel Irak nog steeds bij de belangrijkste thema's hoort, richten zowel de Democraten als de Republikeinen zich vooral op de binnenlandse economie, de gezondheidszorg en de crisis op de huizenmarkt.

In hun laatste speeches voor de verkiezingen in de staat Iowa sprak de Democratische kandidate Hillary Clinton uitvoerig over de gezondheidszorg.

Edwards

Haar rivaal John Edwards vroeg wederom aandacht voor de hebzucht in het bedrijfsleven. Bij de Republikeinen wijdde Mike Huckabee zijn speech grotendeels aan de economie en bekritiseerde hij durfkapitalisten.

De Democraten beginnen om 01.30 Nederlandse tijd (vrijdag) met hun voorverkiezing, aan het begin van de avond in Iowa. De Republikeinen beginnen een half uur later.

Uitslagen kunnen al circa twee uur na de start van het voorverkiezingsproces binnenkomen. Het is in de hoofdstad van Iowa, Des Moines, zeven uur vroeger dan in Nederland.