ISLAMABAD - De Pakistaanse president Pervez Musharraf heeft donderdag ontkend dat de veiligheidsdiensten iets te maken hadden met de moordaanslag op ex-premier Benazir Bhutto.

Volgens hem was zij van te voren gewaarschuwd over dreigementen van militante islamieten, zei hij tijdens een persconferentie in het presidentiële paleis in Islamabad.

Ook liet Musharraf weten dat hij niet gelooft dat inlichtingendiensten de ware toedracht rond Bhutto's dood probeerden te verdoezelen. Voor het eerst sinds de aanslag erkende hij echter wel dat de plaats van delict snel was schoongemaakt, waardoor er misschien bewijs verloren is gegaan.

Inefficiëntie

"Ik weet zeker dat dat niet is gedaan om geheimen te verbergen in opdracht van inlichtingendiensten". Volgens Musharraf ging het om 'inefficiëntie'.

De autoriteiten zijn niet verantwoordelijk voor het gebrek aan veiligheid die leidde tot de aanslag op oppositieleidster Bhutto op 27 december in Rawalpindi, aldus Musharraf. Volgens hem zit een al-Qaeda-leider achter de aanslag, maar veel aanhangers van Bhutto denken dat andere vijanden van haar erbij betrokken waren, misschien wel mensen van de inlichtingendiensten.

"Geen inlichtingendienst in Pakistan kan iemand ertoe aanzetten zichzelf op te blazen", reageerde het staatshoofd.

Waarschuwingen

Volgens Musharraf had Bhutto waarschuwingen genegeerd om een bijeenkomst in het park te houden. "Ze wist van de dreiging, toch besloot ze te gaan."

Volgens hem was ze voorzien van adequate beveiliging. Bhutto werd vermoord toen ze uit het zonnedak van haar gepantserde wagen naar aanhangers wilde zwaaien. "Wie kun je de schuld geven voor het feit dat zij haar hoofd uit de auto stak?", aldus de president.

Scotland Yard

Onlangs werd bekend dat de Britse politieorganisatie Scotland Yard Pakistan gaat assisteren bij het onderzoek naar de moordaanslag. Musharraf zei dat er nieuwe foto's en videobeelden binnenkwamen, maar kon geen details geven.

De Amerikaanse president George Bush noemde Musharraf in een interview een bondgenoot van de VS in de strijd tegen terrorisme. Ook zei hij dat de Pakistaanse president met de winnaar van de parlementsverkiezingen in februari moet gaan samenwerken.

"Ik ben altijd een aanhanger geweest van Musharraf, omdat hij terrorisme hard bestrijdt en zich aan zijn woord heeft gehouden om af te treden als legerleider en verkiezingen te houden".