RIDDERKERK - Sauna Thermen Ridderkerk opent op maandag 14 januari hoogstwaarschijnlijk weer zijn deuren. Het is wachten op de definitieve resultaten van de laatste testen, aldus Thermen-directeur Gerard van der Haagen donderdag.

Het kuurcentrum was sinds 11 december deels gesloten wegens de vondst van legionellabacteriën. Een 79-jarige Rotterdammer overleed nadat hij, door een bezoek aan de sauna, veteranenziekte had opgelopen. De bacterie bleek in het voetenbad te zitten.

Monsters

Volgens Van der Haagen moeten de monsters van de laatste testen definitief negatief zijn en de inspecteurs van het ministerie van VROM alles hebben gecontroleerd voordat de sauna weer open mag.

"Zo is dat met de gemeente Ridderkerk afgesproken." Hij gaat er wel van uit dat de heropening gewoon op 14 januari is.

Volgens de gemeente Ridderkerk is het nog onzeker of de sauna inderdaad op die datum open gaat. "Niet de directie van de thermen bepaalt wanneer de sauna weer open gaat, maar burgemeester Hermans-Vloedbeld van Ridderkerk", aldus een gemeentewoordvoerder.

Chemische reiniging

Volgens het kuurcentrum waren de laatste testen negatief. De komende dagen wordt het hele waterleidingsysteem chemisch gereinigd en is het wachten op de definitieve testresultaten. Het bedrijf heeft sinds de vondst van de legionellabacterie speciale douchekopppen aangebracht.

Het dodelijke slachtoffer van de legionellabesmetting werd eind november ziek. Een andere bezoeker had de besmetting ook in dezelfde periode opgelopen maar is hersteld. Overige besmettingen zijn bij Thermen Ridderkerk niet bekend.