SCHEEMDA - Oud-burgemeester Jan Leegwater van het Groningse Scheemda en Kloosterburen heeft zijn koninklijke onderscheiding teruggegeven.

De CDA'er werd onlangs benoemd tot lid in de Orde van Oranje-Nassau maar besloot het lintje een paar dagen later weer in te leveren met de mededeling dat hij zich door zijn benoeming tot lid 'miskend, vernederd en beledigd' voelde.

Volgens Leegwater deed hij dit op aandringen van onder meer de vicevoorzitter van het Nederlands Burgemeesterselftal, Hans van der Laan.

'Afgescheept'

"Volgens hem zou ik minimaal tot ridder of commandeur moeten worden benoemd en is het een belediging me met de titel 'Lid' af te laten schepen", laat de oud-burgemeester weten.

Volgens een woordvoerster van de Kanselarij der Nederlandse Orden en Kapittel voor de Civiele Orden gebeurt het 'bijna nooit' dat iemand zijn lintje teruggeeft. Het besluit wordt weer ongedaan gemaakt.

Nooit meer

Mocht iemand ooit weer een lintje voor Leegwater aanvragen, dan kan hij het wel vergeten. "Eens geweigerd, altijd geweigerd", aldus de woordvoerster van de Kanselarij. Toch geeft Leegwater de hoop nog niet op.

"Hans van der Laan heeft me beloofd dat hij alles op alles zou zetten voor een hogere onderscheiding."