DEN HAAG - Weerinstituut KNMI waarschuwt dat het de komende uren plaatselijk glad kan worden in het hele land door ijzel en bevriezing van natte weggedeelten.

De ijzel begon aan het eind van de dag in het zuiden van het land en trok gedurende de avond verder naar het zuidwesten, het midden en het noorden van het land. Over ongevallen door gladheid is bij de ANWB niets bekend.

Volgens het KNMI valt in ons land donderdagavond op meerdere plaatsen lichte sneeuw en ijzelt het lokaal ook. Rond half negen was de ijzel in Limburg alweer overgegaan in regen.

Sneeuw

In het noorden sneeuwde het toen licht. Een woordvoerder van het weerinstituut verwacht dat de ijzel en sneeuw in de loop van de nacht verdwijnen. Wel blijft het opletten op gladde wegen door bevriezing.

In verschillende Europese landen wordt heftig weer verwacht. Op de site www.meteoalarm.eu is te zien dat verschillende landen oranjegekleurd zijn. Oranje geeft aan hoe gevaarlijk de omstandigheden zijn door de gladheid, sneeuw, ijzel dan wel storm.

Het winterweer blijft volgens het weerinstituut voorlopig beperkt tot deze week. Tegen het weekeinde gaat de kou uit de lucht en krijgt Nederland weer te maken met een zogeheten westcirculatie die garant staat voor wisselvallig en vrij zacht weer.