DEN HAAG - Universiteiten, hogescholen en onderzoeksinstituten moeten zeer terughoudend zijn om Iraniërs les te geven over nucleaire technologie. Het ministerie van Onderwijs heeft de instellingen in september een brief met deze mededeling geschreven.

Dat heeft een woordvoerster van het departement donderdag gezegd. Het verzoek vloeit voort uit resolutie 1737 van de Verenigde Naties. Daarin staat dat landen geen specialistische opleidingen over nucleaire technologie mogen aanbieden aan inwoners van Iran. De internationale gemeenschap is namelijk bang dat het land kernwapens wil ontwikkelen.

Universiteit Twente

De brief van Onderwijs betekent niet dat instellingen überhaupt geen nucleair onderwijs aan Iraniërs mogen verzorgen. Toch heeft de Universiteit Twente zo'n verbod ingesteld.

De instelling weigert zelfs iedere Iraniër, omdat zij niet kan garanderen dat geen studenten van andere richtingen de colleges over nucleaire technologie binnenlopen.

Algeheel verbod

Over de vraag of er een algeheel verbod op onderwijs in nucleaire technologie aan Iraniërs moet komen, overleggen de ministeries van Onderwijs, Buitenlandse Zaken en Justitie op dit moment samen met de IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst), aldus de woordvoerster van het onderwijsministerie.