NAIROBI - De massale betoging die de oppositie tegen de Keniaanse president Mwai Kibaki donderdag in het Uhuru (Vrijheids-)Park in Nairobi wilde houden, lijkt met succes door de oproerpolitie te zijn verhinderd.

Aan het begin van de middag zei een topman van de oppositiepartij van de 'sinaasappels' dat de grote betoging is uitgesteld tot dinsdag 8 januari. De oppositie onder leiding van Raila Odinga heeft de sinaasappel als symbool.

Slag

De politie leverde met wapenstok, traangas en waterkanon de hele morgen slag met mensen die naar de massabijeenkomst wilden gaan.

De man die stelt de werkelijke winnaar van de presidentsverkiezingen te zijn, Odinga, had opgeroepen tot een bijeenkomst van 'een miljoen mensen' om tegen de herverkiezing van Kibaki te betogen.

Arrestatie

Twee parlementariërs van de partij van Odinga zijn gearresteerd. Dit heeft een politiecommandant laten weten.

De twee volksvertegenwoordigers hadden in de West-Keniaanse stad Kisumu geprobeerd jongeren te mobiliseren voor een demonstratie tegen de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen.

Openbaar aanklager

De hoogste openbaar aanklager van Kenia, Amos Wako laat weten een onafhankelijk onderzoek naar de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen te willen. Dit zegt de jurist in een verklaring die donderdag op tv is voorgelezen.

"Het is noodzakelijk dat een gedegen telling van de gecertificeerde uitslagen van de stembureaus onmiddellijk met prioriteit plaatsvindt door een overeengekomen onafhankelijke persoon of instelling", aldus Wako.