AMSTERDAM - Stellen stappen steeds jonger in het huwelijksbootje. Was twee jaar geleden nog 70 procent onder de 30 jaar toen ze elkaar het jawoord gaven, nu is 80 procent niet ouder dan 30.

Dat blijkt uit onderzoek onder 3200 aanstaande bruidsparen die vorig jaar een van de vier Love & Marriage beurzen bezochten. Tijdens die beurzen gaf een toenemend aantal bruidsparen aan een huwelijksdagverzekering af te sluiten.

"Dit is een enorme stijging ten opzichte van voorgaande jaren. De huwelijksdagverzekering werd toen niet eens in de 'to do-list' opgenomen", aldus Maarten Dop van de beursorganisatie.

De verzekering vergoedt kosten wanneer het huwelijk onverwacht niet kan doorgaan.

'Zekerheid kopen'

Volgens Dop wordt er meer gebruik gemaakt van de verzekering omdat het product net op de markt is en er dus volop mee wordt geadverteerd.

"Aanstaande bruidsparen sluiten de verzekering af om zo toch bepaalde zekerheden te kopen", denkt Dop die uit het onderzoek opmaakt dat aanstaande bruidsparen op een groot aantal vlakken nog zeer traditioneel zijn.

Jurk blijft wit

Zo wil 70 procent van de paartjes dat de bruidegom de jurk voor de Grote Dag niet ziet. Ongeveer 25 procent zegt dat er wel een detail wordt verklapt, zoals bijvoorbeeld de kleur.

Zo willen bruidsparen de kleding enigszins op elkaar afstemmen, ook al blijft de kleur van de bruidsjurk bij meer dan 75 procent van de bruiden onveranderd wit of ivoorwit.

Bezegeling

Een van de belangrijkste momenten van de grote dag is voor veel mensen het aansnijden van de bruidstaart. Dop: "Deze traditie gaat al jaren mee en zal niet verdwijnen.

Men ziet dit toch als een bezegeling van het huwelijk en het merendeel van de aanstaande bruidsparen wil hier de tijd voor nemen en alle aandacht op vestigen."