AMSTERDAM - De gemeente Amsterdam vermoedt inderdaad dat de beroemde seksclub Yab Yum feitelijk in handen is van de Hells Angels. Zij zouden de zaak in 1999 hebben overgenomen door middel van afpersing en bedreiging.

Hennie Vittali, op papier de huidige eigenaar, zou niet meer dan een zetbaas van de motorclub zijn.

Geding

Dat bleek donderdag tijdens een geding dat Yab Yum heeft aangespannen tegen het besluit van de gemeente de vergunning van het etablissement in te trekken.

De hoofdstad deed dat na advies van het bureau Bibob, dat controleert of ondernemers hun licenties misbruiken voor criminele activiteiten.

Geruchten over de relatie tussen de motorclub en het bordeel doen al langer de ronde. Tot nu toe wilde Amsterdam echter niet bevestigen waarvan zij Yab Yum precies verdenkt.

Hells Angels

"De overname is een door de Hells Angels opgezette operatie", aldus een juriste van de gemeente. Een aanwijzing daarvoor zou zijn dat de zaak destijds voor 1,8 miljoen euro van eigenaar wisselde, terwijl 9 miljoen euro een marktconform bedrag zou zijn geweest. De motorclub zou de vorige exploitant ook al voor de gedwongen deal hebben afgeperst.

Vittali

Sinds de verkoop zou niet Vittali, maar een niet nader genoemd lid van de Hells Angels het etablissement leiden. Officieel werkte diegene er tot voor kort slechts als beveiliger.

Deze man stond onlangs nog terecht in het niet-ontvankelijk verklaarde strafproces tegen 22 leden van de motorclub.

Holleeder

Ook zou hij banden hebben met vermeende Amsterdamse topcriminelen als Willem Holleeder. Op papier werkt de man inmiddels niet meer bij Yab Yum, maar hij heeft er volgens de gemeente nog steeds een flinke vinger in de pap.

Beschuldigingen

Volgens advocaat Rob IJsendijk van de seksclub zijn de beschuldigingen niet meer dan "vermoedens en veronderstellingen waarvoor elke feitelijke grondslag ontbreekt". Daardoor zou Amsterdam zich "op de rand van de rechtsstaat" begeven.

De juriste van de tegenpartij wees er echter op dat de overheid volgens de wet Bibob juist geen harde bewijzen nodig heeft om een vergunning in te trekken. De rechter doet eind deze week of begin volgende week uitspraak.

Geheimhoudingsplicht

Vittali liet overigens weten dat de gemeentejuristen volgens hem hun geheimhoudingsplicht hebben geschonden door tijdens het geding uitgebreid over de verdenkingen te vertellen. Bibob-onderzoeken zijn in principe vertrouwelijk. Hij overweegt dan ook aangifte tegen hen te doen.