RIDDERKERK - Sauna Thermen Ridderkerk opent op maandag 14 januari weer zijn deuren. Het kuurcentrum was sinds 11 december deels gesloten vanwege de vondst van legionellabacteriën. Een 79-jarige Rotterdammer overleed nadat hij, door een bezoek aan de sauna, veteranenziekte had opgelopen.

De bacterie bleek in het voetenbad te zitten.

Volgens de gemeente Ridderkerk is het nog onzeker of de thermen inderdaad op 14 januari open gaan. ,,Niet de directie van de thermen bepaalt wanneer de sauna weer open gaat, maar burgemeester Hermans-Vloedbeld van Ridderkerk'', aldus een gemeentewoordvoerder donderdag.

De gemeente wacht nog op de laatste testresultaten voordat zij een besluit over de opening neemt.

Testen negatief

Een woordvoerster van het kuurcentrum liet donderdag echter weten dat de laatste testen negatief waren en de waterleidingen allemaal legionellavrij zijn. De komende dagen wordt het hele waterleidingsysteem chemisch gereinigd. De laatste test was op 28 december.

Eerder was een deel van de sauna al geopend, maar de gemeente besloot enkele dagen voor de kerstdagen de thermen helemaal te sluiten. Uit nieuwe monsters bleek dat de leidingen niet helemaal legionellavrij waren.

Speciale douchekoppen

Volgens een woordvoerster van de thermen werd de sauna op 21 december juist gesloten om alle leidingen door te spuiten en niet omdat de testen positief waren uitgevallen.

Naast het reinigen van de leidingen heeft het bedrijf sinds de vondst van de legionellabacterie speciale douchekopppen aangebracht.

De GGD heeft bezoekers van de thermen geadviseerd alert te zijn op mogelijke verschijnselen van een legionellabesmetting. Het dodelijke slachtoffer van de legionellabesmetting werd eind november ziek.

Symptomen

Een andere bezoeker had de besmetting ook in dezelfde periode opgelopen maar is hersteld. Overige besmettingen zijn bij Thermen Ridderkerk niet bekend.

Een besmetting met de legionellabactie kan zich ontwikkelen tot de veteranenziekte. Een besmetting geeft klachten als snel opkomende hoofdpijn, spierpijn en uiteindelijk longontsteking met hoge koorts. Patiënten hoesten en zijn kortademig. Legionella is bij tijdige behandeling met antibiotica goed te genezen. De tijd tussen de besmetting en de eerste klachten is maximaal drie weken.

Thermen Ridderkerk trekt gemiddeld honderd tot 150 bezoekers per dag.