RIJSWIJK - Het is slecht gesteld met de privacy in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse overzicht van het Britse Privacy International. Nederland is ingedeeld in de categorie van landen die systematisch falen om de privacy te beschermen.

Volgens de Britse organisatie scoort Nederland zo slecht wegens de identificatieplicht, de mogelijkheid om telefoongesprekken af te luisteren en de bewaarplicht van internetdata. Nederland staat op de ranglijst met landen van de Europese Unie op de 21e plaats.

Nederland scoort een 2,1 op een schaal van 1 tot 5. Een jaar eerder behaalde ons land een 2,3. Griekenland heeft met een 3,1 het beste cijfer van Europa, gevolgd door Roemenië, Hongarije, Slovenië en Portugal. Frankrijk en Engeland scoren het slechtst. Beide behaalden een 1,4 in het onderzoek. Wereldwijd zijn Rusland, China en Maleisië met 1,3 de hekkensluiters. De Verenigde Staten kregen een 1,5.

Privacy International onderzoekt sinds 1997 samen met het Amerikaanse Electronic Privacy Information Center hoe het wereldwijd is gesteld met de privacy.