NEW YORK - De Amerikaanse federale politie FBI heeft het onderzoek naar een van de grootste onopgeloste misdaden uit de Amerikaanse geschiedenis heropend.

Op haar website zijn foto's en informatie geplaatst over een zekere Dan Cooper, die in 1971 een vliegtuig kaapte, 200.000 dollar losgeld kreeg en met een parachute de diepte indook.

Dat hebben Amerikaanse media woensdag gemeld. Er is sinds die sprong boven de wildernis van het westen van de Verenigde Staten niets meer van de veertiger vernomen. Rechercheurs hebben geen idee wie de dader was en of hij de sprong in stormachtig weer heeft overleefd.

DNA-materiaal

"Vermoedelijk kreeg hij zijn parachute niet eens open", aldus speciaal agent Larry Carr, die het onderzoek leidt. Hij hoopt dat onder meer DNA-materiaal en hernieuwde aandacht voor de zaak uitsluitsel geeft.

Van de buit zijn slechts enkele briefjes van 20 dollar teruggevonden. In het grensgebied tussen de staten Oregon en Washington vond een jongen op zoek naar brandhout in 1980 drie bundeltjes verweerde dollars. De inmiddels 36-jarige man wil dat geld, waarvan hij een deel mocht houden, nu gaan veilen.