NAIROBI - Ondanks een verbod van de politie wil de oppositie in Kenia donderdag een massademonstratie houden tegen de omstreden herverkiezing van president Mwai Kibaki. Oppositieleider Railia Odinga verwacht een miljoen mensen te verzamelen in het centrum van de hoofdstad Nairobi.

De oproerpolitie bereidt zich voor op gewelddadigheden in een stad die al dagen extreem gespannen is. Het centrum van Nairobi was de afgelopen dagen uitgestorven, maar in de sloppenwijken was de situatie chaotisch en vielen tientallen doden.

De oppositie stelt dat Kibaki met de uitslag van de verkiezingen heeft gesjoemeld. De donderdag gehouden stembusstrijd is in delen van Kenia uitgemond in een stammenoorlog waardoor ten minste 340 mensen het leven hebben verloren. Meer dan honderdduizend mensen zijn op de vlucht geslagen.

Tutu

Op het diplomatieke front hoopt de Zuid-Afrikaanse aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu donderdag het hoofd van de kiescommissie te ontmoeten. De Ghaneese president John Kufuor, leider van de Afrikaanse Unie, staat klaar om te bemiddelen in het diepgaande conflict.

Kibaki liet woensdag echter weten geen behoefte te hebben aan buitenlandse inmenging.