LOS ANGELES - De Republikeinse senator John McCain is bij Republikeinse stemmers in de Verenigde Staten nu favoriet om genomineerd te worden als presidentskandidaat.

Dat blijkt uit een nieuw landelijk opinieonderzoek dat woensdag is gepubliceerd. De peiling verschijnt aan de vooravond van de eerste voorverkiezing, donderdag in de staat Iowa.

De uit het zuidelijke Arizona afkomstige McCain mag rekenen op steun van 22 procent van de Republikeinen, aldus het onderzoek. Dat is 2 procent meer dan de voormalige burgemeester van New York, Rudy Giuliani. Die stond bijna heel 2007 op nummer 1 bij de Amerikaanse regeringspartij.

Huckabee

Het tweetal wordt op de voet gevolgd door Mike Huckabee. De foutmarge bij het onderzoek is evenwel 5 procent - en alle drie de kandidaten vallen daar binnen.

Huckabee, voormalige gouverneur van Arkansas, leidt de peilingen onder Republikeinen in Iowa. De behoudende landbouwstaat is de eerste die gaat stemmen op kandidaten voor de presidentsverkiezingen van november 2008.

Giuliani

In maart kon Giuliani nog rekenen op 35 procent aanhang. McCain stond toen op 24 procent tegen 2 procent voor Huckabee. En in september leek McCain uitgerangeerd, toen steun voor hem was gezakt tot 16 procent.

Onder de Democratische kandidaten blijft Hillary Clinton favoriet, met 46 procent aanhang. Haar collega Barack Obama volgt met 26 procent en ex-senator John Edwards met 14 procent. In Iowa gaat het drietal evenwel nek-aan-nek.