AMSTERDAM - De drie Rotterdammers die werden opgepakt op oudejaarsdag hadden het nieuwjaarsfeest bij de Erasmusbrug in Rotterdam als doelwit. Dat schrijft De Telegraaf op basis van welingelichte bronnen rond het onderzoek tegen de verdachten.

De mannen van 31, 32 en 39 jaar werden maandag gearresteerd, omdat de AIVD 'niet kon uitsluiten' dat ze 'een gewelddadige actie' zouden uitvoeren. Het Openbaar Ministerie lichtte toen niet toe wat het drietal van plan zou zijn geweest.

Het gaat om twee mannen met zowel de Marokkaanse als de Nederlandse nationaliteit, en een Sudanese man zonder vaste woon- of verblijfplaats. Het drietal zit vast en moet volgens het ochtendblad nog worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Kane

Het feest op de Wilhelminapier bij de Erasmusbrug verliep volgens de politie zonder grote problemen. Het evenement zou ruim vijftienduizend belangstellenden hebben getrokken. Een van de trekpleisters was de Haagse rockband Kane.

Aanleiding voor de arrestaties was een ambtsbericht van de AIVD. Zondag werd door de Nationale Recherche een onderzoek gestart onder leiding van het landelijk parket.