WASHINGTON - De Amerikaanse justitie is een gerechtelijk onderzoek begonnen naar de vernietigde video-opnames van inlichtingendienst CIA. Op de banden zouden martelingen van twee al-Qaeda-verdachten in het gevangenkamp Guantanamo Bay op Cuba te zien zijn.

Dat liet het ministerie van Justitie woensdag weten.

De CIA maakte begin december bekend dat in 2005 honderden uren aan opnames zijn vernietigd omdat die niet meer van belang waren en om de identiteit van CIA-medewerkers te beschermen.

De onthulling leidde toen tot grote woede bij onder meer Democraten en mensenrechtenorganisaties.

Informatie

De vraag is nu of de CIA informatie heeft achtergehouden voor justitie, het Amerikaanse parlement en de commissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzocht.

De opnames, die in 2002 zijn gemaakt, zijn nooit afgegeven ondanks officiële verzoeken. Dat valt mogelijk onder het belemmeren van de rechtsgang.

Twijfel

Critici trekken de argumenten voor het vernietigen van de videobeelden in twijfel. Volgens hen lijkt het op een poging bewijs tegen CIA-medewerkers die mogelijk omstreden technieken toepasten bij de verhoren te vernietigen.

Een van die omstreden ondervraagmethoden is waterboarding, waarbij verdachten bijna worden verdronken om informatie los te krijgen.

Regering

De Amerikaanse regering ontkende onlangs dat er gemartelde Guantanamo Bay-gedetineerden op de videobanden te zien zouden zijn.