DES MOINES - In de laatste uren voor de Amerikaanse voorverkiezingen in de staat Iowa, proberen de kandidaten de laatste twijfelaars over de streep te trekken. Ook moedigen ze hun aanhangers aan vooral te gaan stemmen, aldus de CNN woensdag.

De marges tussen drie Democratische en twee Republikeinse kandidaten zijn klein, waardoor de zogeheten zwevende kiezers misschien het verschil maken.

Het percentage stemmen dat elke kandidaat op 3 januari krijgt, wordt diezelfde avond nog naar buiten gebracht en wordt als vermoedelijke einduitslag gezien. De presidentsverkiezingen vinden in november 2008 plaats.

Clinton

De Democratische favoriet Hillary Clinton was in een peiling gezakt tot 28 procent, en stond daarmee op gelijk niveau met haar grootste concurrent Barack Obama.

Oud-vicepresidentskandidaat John Edwards staat op 26 procent, zo bleek woensdag uit een opiniepeiling van het Amerikaanse instituut Zogby International.

Republikeinen

Bij de Republikeinen strijden de gewezen gouverneur van Arkansas Mike Huckabee en zijn steenrijke rivaal Mitt Romney om de eer, met respectievelijk 28 en 26 procent. Senator John McCain en Fred Thompson staan beiden op 12 procent.

Volgens een opiniepeiling van CNN weet circa 20 procent van de kiezers in de landbouwstaat nog niet op wie hij gaat stemmen.