NAIROBI - Kenia beweert geen bemiddeling nodig te hebben om de etnische crisis in het land te bezweren. Dat heeft een woordvoerder van de regering woensdag laten weten.

"President Maiw Kibaki staat open voor een gesprek. Kenia is echter niet in staat van oorlog en heeft geen bemiddelaars of vredesstichters nodig", aldus de woordvoerder.

Sinds de verkiezingen van vorige week zijn zeker driehonderd mensen gedood door etnische zuiveringen, al houden getuigen ter plaatse het op duizenden mensen. Naar schatting zijn ruim 75.000 mensen op de vlucht voor het etnisch geweld.

Bemiddelingsmissie

De Ghanese president en voorzitter van de Afrikaanse Unie, John Kufuor, wil echter toch een bemiddelingsmissie naar Kenia opzetten om de crisis te helpen oplossen.

Kufoar zal woensdag een ontmoeting hebben met de Keniaanse president en oppositieleider Raila Odinga, maakte de Britse premier Gordon Brown bekend.

Terughoudendheid

Londen en de Verenigde Staten hebben opgeroepen tot terughoudendheid en een gesprek met Kenia. Het oplopende aantal slachtoffers heeft de angst doen toenemen op instabiliteit in Kenia en Oost-Afrika als gehele regio.

Ook de secretaris-generaal van de VN, Ban Ki-moon, heeft woensdag geschokt gereageerd op het toenemende geweld in Kenia.

Hij heeft de politieke en religieuze leiders van het land gewezen op hun verantwoordelijkheid om onschuldige mensen te beschermen "ongeacht hun ras, geloof of etnische afkomst".