ISLAMABAD - De Pakistaanse parlementsverkiezingen zijn uitgesteld tot 18 februari. Dat heeft de kiescommissie woensdag in Islamabad laten weten. De verkiezingen zouden 8 januari worden gehouden, maar door de moordaanslag vorige week op de belangrijkste oppositieleidster Benazir Bhutto is dat niet mogelijk, zei de voorzitter van de commissie.

De voorzitter riep alle politieke partijen op mee te doen en zo het nationaal belang te dienen. Hij bezwoer tegenover alle partijen dat de verkiezingen vrij, eerlijk en transparant zullen zijn.

De belangrijkste oppositiepartijen hebben gezegd dat ze deelnemen aan de verkiezingen, hoewel ze liever hebben dat de verkiezingen gewoon volgende week plaatsvinden. Ze beschuldigen de autoriteiten ervan te willen knoeien met de stembusgang.

Een woordvoerster van Bhutto's Pakistaanse Volkspartij (PPP) noemde de redenen van uitstel 'ongefundeerd'. Alleen de PML-Q, de regerende partij van president Pervez Musharraf, staat achter het uitstel.

Terroristen

Musharraf zei woensdag tijdens een persconferentie dat Bhutto is vermoord door terroristen. Pakistan heeft de hulp ingeroepen van de Britse politieorganisatie Scotland Yard om verder onderzoek te doen naar de moordaanslag, aldus Musharraf.

Hij liet weten dat een team van onderzoekers 'onmiddellijk' naar Pakistan komt en bedankte de Britse premier Gordon Brown voor het honoreren van zijn hulpverzoek.

De autoriteiten zeiden vlak na de aanslag dat Bhutto was omgekomen doordat ze met haar hoofd tegen het zonnedak van de auto was geslagen, maar herriepen dit later. Volgens een woordvoerster van Bhutto had de ex-premier een kogelwond in haar achterhoofd.

Hulp

De Franse minister van Buitenlandse Zaken, Bernard Kouchner, bood tijdens een bezoek aan Islamabad de hulp van de Europese Unie en Frankrijk aan. Eerder hadden de Verenigde Staten ook al hulp aangeboden.

Tot op heden heeft nog niemand de aanslag opgeëist. De Pakistaanse autoriteiten hebben foto's verspreid van de vermoedelijke daders, die in de media verschenen. Een foto laat het hoofd zien van de man die zich vermoedelijk opblies. Het hoofd is van de romp gescheiden.

Op de andere staan twee mannen die worden verdacht van betrokkenheid bij de aanslag. De foto's zijn vlak voor de aanslag genomen.

Videobeelden

Op videobeelden is te zien dat een van hen later een pistool op Bhutto richt. De lezers wordt verzocht om informatie te geven over de mannen. De autoriteiten hebben een beloning van omgerekend 110.000 euro uitgeloofd voor informatie die tot hun arrestatie leidt.

Tal van Pakistanen verdenken militairen rond het regime van Musharraf ervan de hand te hebben gehad in de moordaanslag.

De regering stelt de daders in kringen van islamitische extremisten te zoeken. Sinds de aanslag afgelopen donderdag zijn bijna vijftig mensen om het leven gekomen.