ORANJESTAD - In het Horacio Oduber-ziekenhuis op Aruba is een Amerikaanse vrouw opgenomen die vermoedelijk SARS heeft. De -jarige uit New York vertoont de symptomen, heeft een woordvoerder van het ziekenhuis dinsdag gezegd.

Toen de vrouw zondag aankwam op Aruba had ze al verschijnselen van griep. Maandag werd dit erger en moest ze per ambulance naar het ziekenhuis. Daar is ze geïsoleerd. Inmiddels heeft ze ook andere symptomen van de ziekte ontwikkeld, zoals ademhalingsproblemen en pijn in de ledematen. Een test moet uitwijzen of ze daadwerkelijk aan de ziekte lijdt.

De woordvoerder verwacht dat dit eind van de week met zekerheid kan worden vastgesteld. Testen van de vrouw zijn naar het Center for Diseases Control and Prevention (CDC) in Atlanta gestuurd.

Geïsoleerd

Het gaat om de eerste serieuze verdenking van SARS binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Het Arubaanse ziekenhuis geeft toe niet uitgerust te zijn voor grote aantallen patiënten die geïsoleerd moeten worden verpleegd. De toeriste is in een bijgebouw van het ziekenhuis ondergebracht, maar daar is nog plaats voor hoogstens twee andere patiënten, aldus de woordvoerder.

Incubatietijd

Volgens de Directie Volksgezondheid op Aruba is luchtvaartmaatschappij American Airlines, waarmee de toeriste zondag arriveerde, niet op de hoogte gesteld van de SARS-verdenking. Dit omdat de vrouw in het vliegtuig nog geen klachten had. "De incubatietijd voor SARS is twee tot tien dagen en in die periode ben je niet besmettelijk", aldus een woordvoerder van de Directie Volksgezondheid.

American Airlines op Aruba was niet bereikbaar voor commentaar. Luchtvaartmaatschappij KLM scherpt de maatregelen op de luchthaven van het eiland niet verder aan.