LEUSDEN - Politiebond ACP verscherpt haar acties voor een betere cao voor het personeel. Zaterdag is de beveiliging van de buitenlandse ambassades in Den Haag het doelwit.

Verder wordt vanaf 8 januari het zogenoemde coulancebeleid van de politie uitgebreid, laat de ACP woensdag weten.

Tot nu toe was de politie alleen nog ruimhartig in het niet bekeuren van kleine overtredingen. Daar komt volgens ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp verandering in. Ook zwaardere vergrijpen zullen niet meer worden beboet. Alleen overtredingen die een directe bedreiging voor de openbare veiligheid vormen, worden dan nog bekeurd.

De ACP belegt zaterdag een demonstratieve vakbondsbijeekomst voor de politiemensen in de politieregio Haaglanden die worden ingezet bij de beveiliging van de buitenlandse ambassades in Den Haag en andere bijzondere objecten.

Tijdens de bijeenkomst is het personeel niet meer beschikbaar om onder meer de ambassades te bewaken. De ACP heeft de korpsleiding van Haaglanden en het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag van deze voorgenomen actie op de hoogte gebracht.

Buitenlandse Zaken

Buitenlandse Zaken zegt in een reactie het lokale overleg tussen gemeente, politie en justitie in Den Haag te willen afwachten en erop te vertrouwen dat daar goede afspraken worden gemaakt. Een woordvoerder benadrukt dat er geen sprake van kan zijn dat buitenlandse ambassades niet beveiligd zijn.

Ter Horst

Minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken), die verantwoordelijk is voor de politie, ging woensdag in een reactie niet inhoudelijk in op de voorgenomen acties. Wel herhaalde ze bij monde van haar woordvoerder dat ze nog altijd graag wil onderhandelen met de bonden. Volgens de bewindsvrouw komen de acties te vroeg. Ze vindt dat ze een goed bod heeft gedaan.

Ter Horst wil agenten de komende twee jaar 5,75 procent meer loon geven. Daarnaast biedt ze agenten op straat die al een jaar aan de top van hun salarisschaal zitten een toeslag van 100 euro bruto per maand. De vakbonden zouden dat aanbod ook kunnen verruilen voor een loonstijging van 6,75 procent voor alle politiemensen.

De politiebonden vinden dit voorstel onvoldoende. Ze stellen dat de politiemensen in Nederland structureel worden onderbetaald en willen dat daar nu verandering in gaat komen. De ACP eist daarom een netto loonsverhoging van 200 euro per maand.