AMSTERDAM- In Nederland zijn vorig jaar 147 moorden gepleegd. Dat is één moord minder dan in 2006 en daarmee een laagterecord, blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Elsevier.

Sinds 2002 is sprake van een dalende trend. In de jaren negentig werden jaarlijks gemiddeld 250 moorden gepleegd.

Het moordcijfer in Amsterdam steeg van 15 in 2006 naar 26 vorig jaar, maar het zou maar in een paar gevallen om een liquidatie gaan. Zo werd in februari de 40-jarige Turkse zakenman en drugscrimineel Nedim Imac doodgeschoten in Amsterdam-West. Het Openbaar Ministerie ziet een relatie met andere liquidaties.

In Rotterdam steeg het moordcijfer van vijftien naar negentien. Utrecht en Den Haag bleven vrijwel gelijk met respectievelijk drie en vijf slachtoffers.

Relationele sfeer

Opvallend, vooral in Amsterdam en Rotterdam, is het grote aantal slachtoffers van roofmoorden en van steek- en schietpartijen op straat, zo meldt het weekblad. In andere plaatsen ligt de oorzaak van moorden vooral in de relationele sfeer. Daarbij gaat het vooral om partnerdoding.

Onder een moord wordt in het onderzoek het opzettelijk doden van een ander mens verstaan. Daarbij hoeft het niet om de juridische term moord te gaan.