DEN HAAG - Mensen die geweld gebruiken tegen hulpverleners moeten wat de VVD betreft vast blijven zitten tot ze voor de rechter komen.

De liberalen pleiten voor deze vorm van snelrecht naar aanleiding van de vele incidenten tijdens de jaarwisseling waarbij relschoppers het hadden gemunt op politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel.

De regeringspartijen CDA en PvdA toonden zich woensdag positief ten opzichte van het plan van de VVD.

Schandalig

Minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken vindt het schandalig dat mensen tijdens de jaarwisseling geweld hebben gebruikt tegen politieagenten, brandweerlieden en ambulancepersoneel.

"Dat zijn nota bene mensen die voor de veiligheid van ons allemaal proberen te zorgen", liet ze in een reactie op de vele incidenten weten.

Anoniem melden

De bewindsvrouw hoopt dat de daders kunnen worden gepakt, ook aan de hand van verklaringen van omstanders. Getuigen kunnen zich bij de politie melden, desnoods anoniem bij de tiplijn Meld Misdaad Anoniem, aldus Ter Horst

Geweldplegers worden nu na de aanhouding vrij snel vrijgelaten, waarna ze op een later moment op de zitting moeten verschijnen.

Werk

"Dat is niet effectief. Ze moeten het voelen, dat ze niet naar school of werk kunnen", zei VVD-Tweede Kamerlid Fred Teeven woensdag. Volgens hem zijn het vaak relatief makkelijk te bewijzen feiten waaraan relschoppers zich schuldig hebben gemaakt.

Dergelijke zaken kunnen binnen tien dagen aan de rechter worden voorgelegd. Tot die tijd moeten de verdachten hun zaak in de cel afwachten, aldus Teeven.

Agressie

De plannen die het kabinet eerder presenteerde om agressie tegen overheidsdienaren aan te pakken, zijn volgens de VVD op zich goed. Maar het wordt volgens de oppositiepartij tijd om ze ook echt uit te voeren.

"Dit jaar is er extreem veel geweld gebruikt. Het plan van aanpak is mooi, maar je moet er wel iets mee gaan doen", zei Teeven.

Hoge straf

Het kabinet trekt de komende drie jaar 6,5 miljoen euro uit voor het actieplan, dat de agressie met 15 procent moet terugdringen. Een van de onderdelen daarvan is dat het Openbaar Ministerie (OM) een twee keer zo hoge straf zal eisen tegen mensen die geweld hebben gebruikt tegen hulpverleners.

Een ruime Kamermeerderheid steunde vorig jaar het actieplan.