DOHA - De door de Verenigde Staten aangevoerde troepen hebben in Irak dodelijke uitrustingen gevonden, waaronder achthonderd vesten met explosieven voor een zelfmoordaanslag. Dat heeft generaal Vincent Brooks dinsdag gemeld in het Centraal Commando in Doha, het hoofdkwartier in Qatar.

Brooks legde uit dat de vesten waren voorzien van explosieven in de zakken of ingenaaid in de voering. Sommige vesten waren behalve met explosieven gevuld met metalen kogeltjes, om het dodelijke effect te verhogen. "We hebben op verschillende plaatsen een aantal van die vesten gevonden. Tot nu toe zijn het er meer dan achthonderd", zei de generaal.
"We blijven bezorgd over het vermogen zelfmoordaanslagen te plegen. We weten dat er iemand is die de vesten produceert en verspreidt en van plan was in ieder geval de exemplaren die we hebben gevonden te gebruiken", aldus Brooks.

Dodelijke theetafel

Toen de coalitietroepen oprukten naar Bagdad, zei de regering van Saddam Hussein dat duizenden aanhangers bereid waren zelfmoordaanslagen tegen de indringers te plegen. Behalve de vesten vonden de troepen volgens Brooks ook "voorwerpen voor normaal gebruik die zijn veranderd in dodelijke wapens". Hij toonde een marmeren theetafel die van binnen hol was en volgepropt met explosieven, voorzien van een op afstand te besturen ontstekingsmechanisme.

"De vondst van dergelijke spullen bevestigt de realiteit dat terroristische tactieken en acties zeker werden gesteund door het regime," zei Brooks.