ROTTERDAM - Het virus dat is gevonden bij de 57-jarige dierenarts die donderdag overleed aan de gevolgen van vogelpest, is van het type dat onder pluimvee in Nederland heerst. Dat is dinsdag gebleken uit nader onderzoek door viroloog A. Osterhaus en het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het virus was "op grote schaal aanwezig" in de longen van de man, en is de meest waarschijnlijke doodsoorzaak, zei Osterhaus. Het onderzoek naar de contacten die de man heeft gehad, heeft geen nieuwe besmettingen opgeleverd. Ook is gebleken dat het virus niet is veranderd.

Contra-expertise

Zaterdag werd bekend dat de 57-jarige man uit Rosmalen waarschijnlijk aan de gevolgen van besmetting met het zogeheten H7N7-virus is overleden. Nader onderzoek door Osterhaus moest uitsluitsel geven. Ook kondigden de ministeries van Volksgezondheid en Landbouw aan dat er aanvullend onderzoek komt naar de omstandigheden waaronder de man is overleden. Osterhaus juicht dat extra onderzoek toe. "Het is nooit slecht om een contra-expertise te laten doen."

Antiviruspillen

Het overlijdensgeval in Nederland heeft de Belgische autoriteiten doen besluiten om iedereen in de gebieden waar het virus heerst die ook maar in de buurt komt van kippen, te laten inenten. Ook moeten zij antiviruspillen slikken. Dit geldt, naast dierenartsen en kippenboeren, dus ook voor particulieren die een paar kippen in de tuin hebben lopen. Dat zijn er in België veel meer dan in Nederland. In Meeuwen-Gruitrode en Kinrooi, de plaatsen waar verdenkingen van besmetting zijn, gaat het alleen al om 280 gezinnen.

België

Het ministerie van Volksgezondheid in Nederland vindt het niet nodig om zo ver te gaan. Viroloog Osterhaus is het daarmee eens. Nederland heeft al een boel maatregelen genomen, terwijl in België nog niet duidelijk is wat er precies aan de hand is met het virus. Ondertussen is dinsdag in het Belgische Bree een vierde bedrijf ernstig verdacht verklaard. Bree ligt in Belgisch Limburg bij de Nederlandse grens.

In Nederland kwamen er drie bedrijven bij, in Sterksel in Brabant en in het Limburgse Roggel en Baexem. Ook werd het zogeheten toezichtsgebied rondom Nederweert uitgebreid in verband met een geval dat maandag aan het licht was gekomen.