ALPBACH - De Nederlandse artiest Johan Heesters (104), die op nieuwjaarsdag enkele ribben brak, is aan de beterende hand. Dat heeft een woordvoerster van het ziekenhuis van het Oostenrijkse Innsbruck woensdag gezegd.

In dat hospitaal is hij opgenomen nadat hij om onduidelijke redenen ten val was gekomen in zijn vakantiehuis in Alpbach.

Later woensdag geeft het ziekenhuis meer uitleg. Dan wordt misschien ook duidelijk hoe lang Heesters niet kan optreden. Op 16 februari staat een concert van hem gepland in De Flint in zijn geboorteplaats Amersfoort. Een medewerkster van de schouwburg gaf woensdag aan geen afzegging voor dat optreden te hebben ontvangen.

De in Duitsland zeer bekende Heesters geldt als oudste nog actieve artiest ter wereld. In Nederland is hij omstreden omdat hij destijds zijn theaterloopbaan voortzette in nazi-Duitsland. Hij bracht onder meer een omstreden bezoek aan het concentratiekamp Dachau.

Ophef

Over het optreden in Amersfoort ontstond veel ophef. Antifascistische protestgroepen en oud-verzetsstrijders kondigden acties aan. Heesters liet destijds weten daarover "intens verdrietig" te zijn. "Ik heb het er al tientallen jaren moeilijk mee dat ik niet gewenst ben in mijn vaderland", stelde hij. "Het was een enorme prijs die ik moest betalen voor mijn carrière in het Derde Rijk."

De hoogbejaarde zanger beklemtoonde echter dat diverse media inmiddels zouden hebben bewezen dat hij geen actieve rol in het naziregime heeft gespeeld.