NAIROBI - In de Keniaanse hoofdstad Nairobi lijkt de rust terug te keren na een week van onlusten die begonnen na de verkiezingen van 27 december. Dat hebben waarnemers ter plaatse geconstateerd.

De politie heeft woensdag de wegblokkades die waren opgeworpen weer weggehaald. Ook de winkels openden weer hun deuren. Lange rijen mensen stonden te wachten om inkopen te doen. Ook gingen mensen weer de straat op om naar hun werk te gaan.

Sinds de geweldsuitbarstingen vorige week begonnen, zijn in heel Kenia meer dan driehonderd mensen omgekomen. Tenminste 70.000 mensen waren op de vlucht geslagen. In het westen van het land is het nog steeds onrustig.

Verantwoordelijk

De Keniaanse regering van president Mwai Kibaki heeft politieke rivaal Raila Odinga woensdag volledig verantwoordelijk gesteld voor de stammenstrijd die in delen van het land is losgebarsten.

"Het gaat eigenlijk om door Raila Odinga geleide etnische zuivering van de Kikuyu's", stelde een woordvoerder tegenover de Britse omroep BBC. Dat gebeurt volgens hem op een "georganiseerde, berekenende" manier.

Het dodental van de gevechten staat op circa driehonderd. Dat kan volgens waarnemers evenwel nog oplopen. Jonge mannen gewapend met stokken en kapmessen bewaakten ook woensdagochtend talloze wegblokkades in het land.

Luo-stam

Aanhangers van Odinga, afkomstig van de Luo-stam, hebben op hun beurt Kibaki beschuldigd van etnische zuivering. Diens Kikuyu-stam domineert het politieke en zakelijke leven van Kenia al decennia. Odinga stelt dat Kibaki met de uitkomst van de presidentsverkiezingen van donderdag heeft gesjoemeld.