LONDEN - Onder de indruk van het bloedige geweld in Kenia hebben de Verenigde Staten en Groot-Brittannië de rivaliserende politieke leiders van het land woensdag opgeroepen tot overleg.

De ministers van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice en David Miliband vroegen hen om het geweld te stoppen en in "een geest van compromis" samen te werken.

Beide bewindslieden wezen erop dat onafhankelijke waarnemers "ernstige onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen" hebben gemeld. Dinsdag veroordeelde de EU de uitslag van de verkiezingen van donderdag al. Bijna alle waargenomen onregelmatigheden hadden een uitwerking in het voordeel van de zittende president Mwai Kibaki.

Straat

Aanhangers van diens rivaal Raila Odinga gingen vervolgens de straat op. Inmiddels zijn circa 75.000 Kenianen op de vlucht geslagen voor geweld dat al aan minstens driehonderd mensen het leven heeft gekost.

Odinga en Kibaki staan in het conflict lijnrecht tegenover elkaar. De autoriteiten verboden een grote demonstratie van de oppositie in de hoofdstad Nairobi. Odinga op zijn beurt liet weten niet met Kibaki te willen praten totdat die publiekelijk de fraude heeft erkend.