AMSTERDAM - Burgemeester Job Cohen van Amsterdam ziet de achterblijvende prestaties van sommige jongeren als een van de grootste problemen van de hoofdstad.

Dat zei hij dinsdagavond tijdens zijn nieuwjaarstoespraak.

Criminaliteit

"Een deel van hen vertoont probleemgedrag variërend van overlast geven tot het plegen van criminaliteit", aldus de burgervader.

"Het zijn jongeren die Amsterdammer zijn en die deze stad in de toekomst heel hard nodig heeft."

Samenleving

Hij wees erop dat het huidige stadsbestuur al hard zijn best doet om de jeugd mee te laten doen in de samenleving.

"Tegelijkertijd zien we hoe hardnekkig de problemen zijn. We slagen er nog onvoldoende in om ze werkelijk een oplossing te bieden."

Kloof

De kloof tussen arm en rijk, die er vaak ook een tussen etnische groepen is, baart Cohen eveneens zorgen.

"Meer en meer constateren wij een tweedeling. Hoewel wij veel hebben geïnvesteerd om de segregatie op te heffen of in elk geval te verzachten, valt uit onderzoek op te maken dat de situatie het afgelopen jaar niet wezenlijk verbeterd is."

Spanningen

De burgemeester ging verder in op de spanningen die de multiculturele samenleving met zich meebrengt. Om die het hoofd te bieden, is volgens hem zowel "strengheid in het stellen en handhaven van grenzen" als "het ontzien van elkaars gevoeligheden" nodig.

Positieve ontwikkelingen

Cohen sprak ook over de positieve ontwikkelingen in de hoofdstad. Zo wees hij op de recente bouw van een aantal aansprekende culturele gebouwen, zoals het Muziekgebouw aan 't IJ en de nieuwe hoofdvestiging van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Economie

Ook ging de bestuurder in op de florerende hoofdstedelijke economie. "De bedrijvigheid in de financiële sector, het toerisme, de haven, de luchthaven Schiphol en de ict- en nieuwe mediasector neemt enorm toe."

"De werkloosheid is afgenomen, de vraag naar personeel soms niet te beantwoorden. Nieuwe bedrijven vestigen zich hier, hoofdkantoren verhuizen naar Amsterdam."

Cohen verwees in zijn toespraak meerdere malen naar zijn dit jaar overleden - "zo geliefde" - voorganger Schelto Patijn.