RIJSWIJK - Vrijwel overal ter wereld hebben mensen in de nacht van maandag op dinsdag bij belangrijke monumenten van hun land de komst van het nieuwe jaar gevierd. In enkele landen werd het feest overschaduwd door terreurdreiging of geweld.

Het nieuwe jaar brak het eerst aan in Kiribati, dertien uur voor de jaarwisseling in Nederland. De eilandengroep in de Grote Oceaan ligt bij de datumgrens, verspreid over drie tijdzones. Kiribati heeft ongeveer 100.000 inwoners.

Tien keer zo veel mensen waren alleen al bij de Brandenburger Poort in Berlijn om het nieuwe jaar feestelijk in te luiden. Het evenement in de Duitse hoofdstad behoort tot de grootste openluchtfeesten voor oud en nieuw ter wereld.

New York

Ook in New York waren meer dan een miljoen mensen aan het feesten, op Times Square. Op het plein kwam behalve de traditionele 'tijdkogel', een verlichte bol, ook ruim twee ton confetti naar beneden.

Zes jaar na de aanslagen van 11 september was nog altijd hoogste graad van beveiliging van kracht. Zo werden bezoekers streng gecontroleerd, was alcohol verboden en beveiligden helikopters de wijk van bovenaf.

Terreurdreiging

De terreurdreiging in Brussel overschaduwde het feest in de Belgische hoofstad. Zo was in verband daarmee het traditionele vuurwerk op de Kunstberg in het centrum afgelast.

Het verhoogde terreuralarm geldt sinds de politie op 21 december een poging verijdelde om de voor terrorisme veroordeelde Nizar Trabelsi te bevrijden.

Australië

Australië kampte met een heel ander probleem. In Melbourne moesten bij temperaturen van boven de 40 graden Celsius zeker 25 oververhitte feestvierders in ziekenhuizen worden behandeld.

Op de Filipijnen zijn de autoriteiten al blij dat er dit jaar 'slechts' honderden gewonden zijn gevallen bij de viering van oud en nieuw. Ongeveer 450 mensen raakten gewond door verdwaalde kogels en vuurwerk, veel minder dan voorgaande jaren. De daling komt onder meer doordat de politie veel vuurwerk in beslag heeft genomen.

Irak

Opvallend zorgeloos leken de Irakezen. Dit jaar gingen talrijke inwoners van Bagdad de straat op om de jaarwisseling uitbundig te vieren. Zij schoten met vuurwapens in de lucht of staken vuurwerk af in de door oorlog, terrorisme en sektarisch geweld gehavende hoofdstad.

Veel, vooral jonge ondervraagden zeiden dat ze niet hadden durven hopen op zo'n relatief ontspannen feest. De afgelopen maanden is het aantal gewelddaden in Irak sterk afgenomen; volgens de Amerikanen met 60 procent sinds juni.