SCHEVENINGEN - Bij de Scheveningse pier hebben dinsdagmiddag 9500 mensen meegedaan aan de traditionele nieuwjaarsduik in de Noordzee. Daarmee was bijna het maximum van 10.000 deelnemers bereikt, aldus een woordvoerster van de Unox Nieuwjaarsduik dinsdag.

"Het weer is perfect voor een mooie duik. Het is drie graden en bijna windstil en de zeetemperatuur is 8 graden."

Vier deelnemers, afkomstig uit één gezin, die de smaak te pakken hadden, werden uitgenodigd om ook mee te doen aan nieuwjaarsduiken op Vlieland (13.00 uur), in Zandvoort (14.00 uur) en Katwijk (15.00 uur). Het gezin uit Wychen (vader, moeder en kinderen van 14 en 18 jaar) werd dinsdagmiddag per helikopter naar de locaties gevlogen omdat de nieuwjaarsduik voor de tiende keer is gehouden. Ze beginnen volgens de woordvoerster een "aardige, Nederlandse traditie" te worden.

Maximum

De organisatie noemt 10.000 deelnemers het maximum. "Anders wordt het onverantwoord. We zouden dan hun veiligheid niet kunnen garanderen."

"In 2006 deden 8200 mensen mee maar toen lag er de dag ervoor nog sneeuw en dat schrikt mensen af". Vorig jaar werd de nieuwjaarsduik afgeblazen omdat het vanwege een combinatie van wind, opkomend tij en de golfbrekers te gevaarlijk was.

Dinsdag organiseert Unox in totaal 25 nieuwjaarsduiken, naast Scheveningen ook in onder meer Ouddorp, Zandvoort, Noordwijk en op Vlieland en Ameland.

Nieuwjaarsduik