ROTTERDAM - De politie heeft de eerder veroordeelde drugshandelaar H.R., alias de Zwarte Cobra, in de regio Rotterdam aangehouden. Justitie verdenkt hem betrokken te zijn bij het invoeren van tussen de 900 en 1000 kilo hasj, zei een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam dinsdag.

De verdachte werd naar nu pas duidelijk is geworden, al op 9 april in verzekering gesteld. Waar de man precies is opgepakt, wil de woordvoerster niet zeggen. In totaal zijn in deze zaak vier personen gearresteerd. Ze wilden volgens justitie de partij drugs via Rotterdam ons land invoeren.

R. is een goede bekende in de Amsterdamse onderwereld en ook bij politie en justitie. Hij is verschillende keren veroordeeld voor het handelen in drugs.

Zo werd hij onder meer in zijn kraag gegrepen wegens zijn betrokkenheid bij een mislukte smokkel in 1997 van 48 kilo cocaïne, kilo hasj en 198 kilo marihuana naar Engeland. Joegoslavische criminelen hielden R. verantwoordelijk voor het mislukken van dit transport. Ze troffen voorbereidingen om hem uit de weg te ruimen. De politie wist deze aanslag toen te verijdelen.

Justitie zei destijds dat dit mislukte transport een kettingreactie van geweld veroorzaakte. Ook de autobom die in 1999 een einde maakte aan het leven van een 27-jarige vrouw hield hiermee verband. Het slachtoffer had een relatie met de Joegoslaaf M.P. die ook betrokken zou zijn geweest bij de mislukte smokkel.