ZWOLLE - De ernstige mist in Oost-Nederland heeft de politie en de brandweer fors belemmerd bij het uitoefenen van hun werk tijdens oud en nieuw. Dat meldden de politie en de brandweer dinsdagmorgen.

In Twente moest de politie zelfs te fiets of stapvoets overlast bestrijden. In Zwolle werden in de nacht van maandag op dinsdag 20 studentenkamers en een café ontruimd wegens brand.

In Elburg en Deventer werden twee schoolgebouwen verwoest door brand. Mogelijke oorzaak is vuurwerk.

Brand

Bij de brand in het Zwolse café het Wapen van Overijssel is mogelijk asbest vrijgekomen. De brandweer verricht nog metingen en het gebied direct rondom het café is afgezet. Het pand en de studentenkamers zijn totaal verwoest.

De zeer dichte mist veroorzaakten vele aanrijdingen in Oost-Nederland. In de meeste gevallen was er alleen sprake van blikschade.

Ongelukken

De A1 en de A35 waren maandagavond tijdelijk gedeeltelijk afgesloten door ongelukken. De politie Twente adviseerde mensen om niet de weg op te gaan, omdat het zicht minder was dan 10 meter.

Taxi's in Twente reden niet meer vanwege de dichte mist. Daardoor waren veel mensen genoodzaakt op een alternatieve plek te overnachten.

Achterhoek

In de Achterhoek verrichtte de politie enkele aanhoudingen vanwege vandalisme, vechtpartijen en vuurwerkoverlast. Circa 70 meldingen van overlast kwamen bij de politie binnen.

In Twente was de vuurwerkoverlast minder dan voorgaande jaren vanwege de mistige omstandigheden. Wel brandden in de regio enkele woningen en schuren af.

Ook in IJsselland viel de overlast door vuurwerk mee. "Het vuurwerk ging letterlijk en figuurlijk de mist in", liet een woordvoerder weten.

Gelderland

Ook in Gelderland - Zuid heeft de politie door de dichte mist niet kunnen voorkomen dat veel rottigheid werd uitgehaald. De politie verrichtte in diverse plaatsen in totaal dertig aanhoudingen.

Jongeren bekogelden hulpdiensten, vernielden particulier bezit en zorgden voor vuurwerkoverlast. De mist hinderde agenten bij het aanhouden van de juiste verdachten.

Een hoge politiefunctionaris die in de nacht van maandag op dinsdag met agenten mee de straat op ging, noemt het "ontluisterend" wat hij zag. Zo raakten twee agenten gewond en werden hulpdiensten bekogeld.