NAIROBI - De Europese Unie eist een "totaal onafhankelijk" onderzoek naar de gang van zaken bij de presidentsverkiezingen in Kenia.

Dit heeft de leider van de EU-waarnemersmissie, Alexander Graf Lambsdorff, dinsdag gezegd tijdens een persconferentie in Nairobi.

Volgens het rapport van de EU-waarnemers is de gang naar de stembus niet volgens internationaal aanvaarde normen verlopen.

Jan Mulder

"Als wij in een kiesdistrict bijvoorbeeld honderd stemmen hadden geteld voor de huidige president, dan was dat bij de centrale telling in Nairobi plots veranderd in bijvoorbeeld 120 of 130", stelt Jan Mulder, de VVD'er uit het Drentse Diever die de delegatie waarnemers van het Europees Parlement leidde en het rapport mede opstelde.

Stembureaus

Mulder bezocht vijftien stembureaus. "Het stemmen zelf ging vlekkeloos. De mensen waren zo enthousiast om te mogen kiezen. Het tellen op de bureaus zelf ging ook goed. Maar bij het centrale tellen in Nairobi ging het mis."

Onregelmatigheden

De onregelmatigheden die zijn waargenomen, zorgen voor twijfels aan de geloofwaardigheid van de verkiezingsuitslag.

Bijna alle waargenomen onregelmatigheden hadden een uitwerking in het voordeel van de zittende president Mwai Kibaki.

Mulder: "Het is toch erg vreemd dat de drie zonen van de president en al zijn ministers zijn weggestemd uit het parlement, maar dat hij zelf nu een grote overwinning zou hebben geboekt".

Discrepanties

Volgens de EU-missie zijn er discrepanties tussen de uitslagen van de afzonderlijke stembureaus en de bij elkaar opgetelde resultaten die de centrale kiescommissie heeft bekendgemaakt.

Zowel bij stembureaus als bij de centrale kiescommissie zijn EU-waarnemers weggestuurd. De Drent Mulder had zelf geen last van de onlusten.

Hij kent Kenia goed, omdat hij er vijf jaar als landbouwvoorlichter werkte voor de wereldvoedselorganisatie FAO.

Tekorten

Verder werd bekend dat door het aanhoudende geweld in Kenia hebben veel inwoners te kampen hebben met een gebrek aan voedsel en benzine. Dit meldden media in het Afrikaanse land dinsdag.

Veel winkels zijn dicht sinds de verkiezingen donderdag. De ernstigste humanitaire crisis dreigt in kerken en politiebureaus waar mensen uit krottenwijken een veilig heenkomen hebben gezocht. Er is nog maar amper eten voor die mensen beschikbaar.