RIJSWIJK - Voor de burgerluchtvaart was 2007 opnieuw een veilig jaar. In totaal kwamen bij 26 ongelukken 750 mensen om.

Dat is lager dan het tienjarige gemiddelde van 34 ongelukken en 914 doden, blijkt uit een maandag gepubliceerde telling.

Maatschappijen

Acht van de 26 dodelijke ongelukken met verkeersvliegtuigen vonden vorig jaar plaats met maatschappijen die door de Europese Unie in de ban zijn gedaan.

De EU houdt een zwarte lijst bij om de veiligheid van luchtvaartverkeer binnen de Unie te waarborgen. Op de lijst staan vooral Afrikaanse maatschappijen, maar ook het bekende Indonesische Garuda.

Tijdens een binnenlandse vlucht van deze maatschappij kwamen in maart 21 mensen om.

Afrika

Opnieuw was Afrika het meest gevaarlijke continent om in het vliegtuig te stappen, aldus een analyse van het Aviation Safety Network, een Nederlandse organisatie die statistieken bijhoudt over veiligheid van het luchtverkeer.

Ongeveer eenderde van de dodelijke ongevallen vond in Afrika plaats, terwijl er maar circa 3 procent van de vliegtuigen opstijgt.

Brazilië

De Europese burgerluchtvaart bleef doden bespaard. Het ernstigste ongeluk vond in juli plaats in Brazilië. Een Airbus A320 schoof tijdens de landing van de baan in Sao Paulo en boorde zich in een betonnen gebouw.