UTRECHT - De jaarwisseling is in Utrecht erg onrustig verlopen. Een politiewoordvoerder laat weten dat het aantal meldingen uit de stad de politiecapaciteit overstijgt.

"Er zijn geen excessen, maar het is erg onrustig." Volgens de politie zijn in de wijk Kanaleneiland buurtvaders, vrijwilligers die toezicht in hun eigen wijk houden, bekogeld met vuurwerk.

"Er zijn diverse auto's in brand gestoken en er is sprake van overlast en geweldplegingen." In de stad zijn ook vreugdevuren aangestoken.

Amsterdam

Ook in Amsterdam was het onrustig. Baldadig publiek belaagde tijdens nieuwjaarsviering twee keer een ambulance.

In een geval sneuvelden de ramen van het voertuig, in het andere wisten de hulpverleners op tijd rechtsomkeer te maken. Dat maakte een woordvoerder van de politie bekend.

Vechtpartijen

Volgens de zegsman was de jaarwisseling drukker dan in voorgaande jaren. De politie had de handen vol aan verschillende vechtpartijen.

Vroeg op de avond hield zij twee 18-jarige, Duitse jongens aan die met vuurwapens in de lucht schoten. Hoeveel mensen de politie in totaal heeft opgepakt, kon de woordvoerder rond 2.30 uur nog niet zeggen.

GGD

Ook de GGD had volgens een zegsman een "heel drukke" avond. Twintig personen moesten naar het ziekenhuis.

Tien van hen raakten gewond door vuurwerk, de overige tien liepen verwondingen op door vechtpartijen of overmatig alcoholgebruik.

Auto

Voor vier personen in een auto verliep oud en nieuw eveneens zeer onvoorspoedig. Even voor middernacht belandde hun voertuig door nog onbekende oorzaak in het water van de Piet Heinkade in het centrum, waarna een voorbijganger erachteraan sprong.

Duikers haalden alle vijf personen uit het water. Allen moesten naar het ziekenhuis, drie waren er zeer ernstig aan toe.

Brand

De brandweer had de handen vol aan een brand in een woning aan de Herengracht. De bovenste drie verdiepingen brandden volledig uit, een persoon wordt vermist.

Het is onduidelijk of de brand werd veroorzaakt door vuurwerk. Verder had de brandweer het, net als in voorgaande jaren, druk met de vele kleine, door klappers en pijlen veroorzaakte brandjes.

Dam

Enkele tienduizenden mensen woonden het oud en nieuwfeest op de Dam bij. Volgens de organisatie waren er 50.000 bezoekers, de politie hield het op 25.000.

Al vrij snel was het plein zo vol, dat de politie de toegangswegen er naartoe afsloot.

Muziek

Golden Earring-drummer Cesar Zuiderwijk en percussieband Slagerij van Kampen traden op tijdens het feest dat door de Nederlandse Staatsloterij en de gemeente Amsterdam was georganiseerd.

Het publiek kon op acht grote schermen kijken naar de gelukkigste momenten van 2007. Om middernacht was er een grote vuurwerkshow. Volgens een woordvoerster van de Staatsloterij was het feest "een succes".

Rotterdam

In Rotterdam heeft de politie tijdens de jaarwisseling ongeveer 95 personen aangehouden. Zij maakten zich schuldig aan incidenten als openlijke geweldpleging, belediging van agenten en het afsteken van vuurwerk.

Een woordvoerder van de politie sprak dinsdag rond 06.00 uur van een relatief rustige jaarwisseling.

Vlaardingen

In Vlaardingen sneuvelden de ruiten van enkele tientallen huizen na een flinke vuurwerkontploffing. Ook raakten in die plaats vier mensen gewond bij een steekpartij. Hoe zij er aan toe zijn, is bij de politie nog niet bekend.

Haaglanden

De politie en de brandweer in de regio Haaglanden spreken van een drukke jaarwisseling. In totaal zijn 188 mensen aangehouden en acht agenten lichtgewond geraakt. Dat heeft de politie dinsdag bekendgemaakt.

Het aantal aanhoudingen ligt zo hoog omdat de politie een bijna zerotolerancebeleid voert tijdens oud en nieuw. De meeste mensen werden opgepakt wegens vernieling, brandstichting, baldadigheid, het afsteken van verboden vuurwerk, mishandeling en openlijke geweldpleging.

Op sommige plaatsen werd met vuurwerk naar de politie en hulpdiensten gegooid.

Risicolocaties

Volgens de politie waren de vooraf benoemde risicolocaties goed beheersbaar. De sfeer rond de gedoogvuren in Scheveningen en de rest van Den Haag was goed.

In de gebieden waar een samenscholingsverbod van kracht is, Ypenburg en Rustenburg, deden zich geen noemenswaardige incidenten voor. Op vier andere locaties in Den Haag moest de Mobiele Eenheid kort optreden.

Branden

De brandweer heeft in totaal ruim achthonderd branden geblust. Ook hier gedroegen omstanders zich vaak agressief door met zwaar vuurwerk en stenen te gooien. Tientallen auto's zijn in brand gestoken.

Leiden

Agenten zijn maandagavond rond 23.00 uur in Leiden bestookt met vuurwerk. De mobiele eenheid (ME) moest er aan te pas komen om de rust in de wijk te herstellen.

Ook in een andere wijk in Leiden moest de ME in actie komen. Omstanders belaagden de hulpdiensten, die een brand wilden blussen. In totaal zijn zes mensen opgepakt. Dat liet een woordvoerster van de politie weten.

Gelderland

Op diverse plaatsen in Gelderland-Zuid verrichtte de politie tijdens de jaarwisseling in totaal dertig aanhoudingen. Dat heeft een woordvoerder dinsdag laten weten.

Een hoge politiefunctionaris die in de nacht van maandag op dinsdag met agenten mee de straat op ging, noemt het "ontluisterend" wat hij zag. Zo raakten twee agenten gewond en werden hulpdiensten bekogeld.

Volgens de politie heeft de dichte mist niet kunnen voorkomen dat veel rottigheid werd uitgehaald.

Dodewaard

De Mobiele Eenheid is maandagavond ook in actie gekomen op het Dorpsplein in Dodewaard. Een groep van ongeveer 30 jongeren zorgde daar voor onrust. Eén persoon is aangehouden.

De groep veroorzaakte overlast met vuurwerk en gooide onder meer vuurwerk naar agenten. Na waarschuwingen veegde de ME het plein schoon, aldus een politiewoordvoerder.

De aangehouden persoon wordt verdacht van openlijke geweldpleging.

Nijmegen

De Mobiele Eenheid moest ook optreden in Nijmegen en Tiel.

In Nijmegen kwam de ME er kort aan te pas toen de brandweer een te hoog opgelaaid vreugevuur wilde blussen. In Tiel was er eveneens sprake van te uitbundig vuur, waardoor de ME moest optreden.

Aanhoudingen

De politie verrichtte geen aanhoudingen. Bij de actie eerder in Dodewaard, werd wel één persoon aangehouden wegens openlijke geweldpleging.

In Bruchem, waar het vorig jaar erg onrustig was, verloopt de jaarwisseling vooralsnog probleemloos.

Rozenburg

In Rozenburg heeft de politie dinsdag een groep van ongeveer veertig personen opgepakt. De jongeren maakten zich tijdens de nieuwjaarsnacht schuldig aan diverse vernielingen bij een winkelcentrum.

De Mobiele Eenheid (ME) moest er aan te pas komen om alle relschoppers op te pakken. Dat liet een woordvoerder van de politie weten.

Groningen

De jaarwisseling heeft in Groningen tot een regen aan telefoontjes naar de meldkamer geleid. Grote incidenten deden zich echter niet voor in de provincie. Dat meldde een woordvoerder dinsdagochtend.

De jaarwisseling stond in het noorden vooral in het teken van de mist. Het zicht was op veel plaatsen maar enkele meters. De politie probeerde daarom zoveel mogelijk te voet en per fiets te opereren.

Weeromstandigheden

Dat de meldkamer ruim duizend meldingen kreeg - honderden meer dan bij andere jaarwisselingen - schrijft de politie grotendeels toe aan de weersomstandigheden.

Zo kreeg de meldkamer telefoontjes van mensen die de weg kwijt waren of ongerust waren vanwege het wegblijven van bekenden.

Ongevallen

De gevaarlijke weersomstandigheden leidden niet tot grote incidenten op de weg; er werden slechts twee ongevallen geregistreerd, met een gewonde tot gevolg.

Verder waren er twee gaslekken en zeven woningbranden, waarvan drie in het centrum van Groningen.

Bekogelen

In de Groninger wijken Vinkhuizen en Beijum moest de Mobiele Eenheid in actie komen nadat jongeren politieagenten met onder andere flessen hadden bekogelden.

Brand Herengracht