ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tegen oud-wethouder J. Bogers van Wageningen een geldboete van 500 euro geëist omdat hij de naam van Volkert van der G. als vermoedelijke dader van de aanslag op Pim Fortuyn had laten uitlekken.

Volgens officier van justitie mr. M. de Weert heeft de toenmalige wethouder zich op 6 mei vorig jaar schuldig gemaakt aan flagrante schending van het ambtsgeheim.

Op de avond van de moord lichtte de toenmalige burgemeester Sala van Wageningen Bogers en de andere wethouder onder strikte geheimhouding in over de aanhouding van Volkert van der G., oud-inwoner van die plaats. Sala vreesde voor rellen in Wageningen.

Bogers, die zich niet kon voorstellen dat Van der G. de dader was, belde daarop de voorzitter van de Wageningse Vereniging Milieu Offensief, S. van der Wouw, waar Van der G. had gewerkt. Die ging vervolgens rondbellen.

Bogers ontkent dat hij met dit telefoontje schending van het amtsgeheim heeft gepleegd. Naar zijn mening had burgemeester Sala hem geen geheimhouding opgelegd.

"Ik erken volmondig dat ik ongelukkig heb geopereerd. Dat telefoontje naar Van der Wouw was een fout telefoontje, maar ik heb geen misdrijf gepleegd."