SCHIPHOL - Het nieuwe justitiële complex Schiphol, waarin onder meer een rechtbank en een cellencomplex zitten, blijkt effectief. Drugskoeriers en andere verdachte criminelen die op Schiphol worden opgepakt, komen veel sneller voor de rechter. Dat blijkt al in het eerste kwartaal dat het complex actief is.

Minister Donner van Justitie opende het complex dinsdag officieel. Gemiddeld duurt het nu dertig dagen voordat een verdachte na aanhouding wordt berecht. Voorheen was die periode ongeveer honderd dagen. Justitie hoopt dat eind dit jaar de strafrechtelijke afhandeling op Schiphol zelfs binnen dertien dagen gebeurt.

De snelle afhandeling is mogelijk doordat de partners binnen de keten, van Openbaar Ministerie tot de Koninklijke Marechaussee, hun werk beter op elkaar kunnen afstemmen. Het is voor het eerst in Nederland dat opsporing, vervolging en berechting in één complex zijn samengebracht. Er zijn vijftien rechters die 2800 zaken per jaar kunnen behandelen in drie zittingskamers.

Verdachten die op Schiphol worden aangehouden, worden direct voorgeleid aan de officier van justitie en eventueel in verzekering gesteld in het cellencomplex. Daarna komt zo snel mogelijk de rechter in beeld of wordt de verdachte overgebracht naar een gewoon huis van bewaring. Bolletjesslikkers gaan eerst naar de medische noodopvang in Bloemendaal.

De marechaussee zorgt voor de beveiliging van het rechtbankcomplex en de 128 cellen waar maximaal 222 personen kunnen verblijven. Daaronder zijn ook cellen voor vreemdelingen die Nederland moeten verlaten.