ISLAMABAD - De donderdag omgekomen Pakistaanse oppositieleidster Benazir Bhutto is overleden doordat zij is geraakt door het zonnedak van haar auto. Er zijn geen kogels of granaatscherven gevonden in het lichaam van de Pakistaanse oppositieleidster.

Dit heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Islamabad vrijdag bekendgemaakt.

Bhutto zou een hoofdwond hebben opgelopen toen zij probeerde in haar auto weg te duiken tijdens de aanslag.

Hefboom

Daarbij heeft zij een hefboom van het zonnedak geraakt. De hefboom raakte haar vlakbij haar rechter oog waardoor zij haar schedel zou hebben gebroken.

Op een persconferentie werd een video getoond van de laatste momenten van het leven van de vermoorde Bhutto.

Voor de dader zich opblies, heeft hij de politica ook beschoten, maar de kogels hebben haar niet geraakt. Eerder meldden de autoriteiten nog dat Bhutto voor de ontploffing meerdere keren voornamelijk in haar nek was geschoten.

Al-Qaeda

Na de moord op Benazir Bhutto hebben de Pakistaanse autoriteiten een telefoongesprek van al-Qaeda onderschept. Dat bevat "onweerlegbaar bewijs" dat het terreurnetwerk probeert Pakistan te destabiliseren en achter de aanslag zit.

Dit is vrijdag vernomen van het ministerie van Binnenlandse Zaken in Islamabad.

Volgens een woordvoerder van het departement zit Baitullah Mehsud achter de aanslag, een van de meest gezochte al Qaeda-leiders van Pakistan.

De verklaring van de regering van Pakistan voor de dood van Bhutto wordt door Bhutto's advocaat Farooq Naik als een pak leugens omschreven.

Kogels

"Twee kogels hebben haar getroffen, een in de buik en een in het hoofd", aldus Naik. "Er was een ernstige lacune in de beveiliging."

Hillary Clinton

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton reageerde door een oproep tot een onafhankelijk internationaal onderzoek naar de moord op Bhutto, naar het voorbeeld van het Hariri-Tribunaal.

Dit zei de Democrate vrijdag op de Amerikaanse tv. Zij vindt dat de huidige Pakistaanse regering de nodige geloofwaardigheid mist om de dood van de oppositieleidster te onderzoeken.

De hoofdverantwoordelijken voor de moord op de Libanese ex-premier Hariri in 2005 moeten terechtstaan voor een speciaal tribunaal dat in Leidschendam wordt gevestigd.

Musharraf

Clinton herinnerde eraan dat de Pakistaanse president Pervez Musharraf de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht om zeep heeft geholpen en een persbreidel heeft opgelegd.