ARNHEM - Het gerechtshof in Arnhem heeft een 22-jarige man uit Rheden die niet naar Afghanistan wilde vrijdag vrijgesproken van dienstweigering en het weigeren van een dienstbevel.

Eerder werd Jethro W. door de rechtbank van algehele dienstweigering vrijgesproken omdat hij ander werk dan de Afghanistan-missie niet weigerde. Maar de rechtbank vond toen dat er wel sprake was van het weigeren van een bevel.

Het hof concludeert dat op het moment dat W. niet naar Afghanistan wilde, hij officieel nog helemaal geen bevel had gekregen. Tot die slotsom kwam twee weken geleden ook het Openbaar Ministerie na nader onderzoek.

De advocaat-generaal vroeg daarom ook al vrijspraak.

Psychisch

Al vanaf de eerste dagvaarding voor de militaire kamer van de rechtbank in Arnhem stelden W. en zijn advocaat bovendien al dat er sprake was van psychische klachten door een eerdere uitzending. Die hadden Defensie er sowieso al van moeten weerhouden om W. opnieuw aan te wijzen voor een missie.

Afgelopen november schreef toenmalig staatssecretaris Cees van der Knaap aan de Tweede Kamer dat Defensie het welzijn van militairen die op uitzending zijn geweest, beter in de gaten zal houden. Aanleiding voor die aanscherping vormden rechtszaken tegen militairen die niet naar Afghanistan wilden wegens psychische klachten waarvan Defensie niet op de hoogte was.

Vragenlijst

Een vragenlijst die militairen na een uitzending voorgelegd krijgen, moet nauwkeurig op signalen worden bekeken. Wil de militair geen hulp, dan moet dat ook in het dossier komen.

Als de lijst niet wordt teruggestuurd moet de militaire arts er achteraan gaan. Defensie moet zo beter zicht krijgen op de inzetbaarheid bij een nieuwe uitzending.